FOOD

Lotta's keuken inspiratie

LOTTA'S KEUKEN

Al Lotta's recepten zijn veelvuldig  klaar gemaakt en hebben hun oorsprong in de Hollandse keuken. In tijden van schaarste tijdens de tweede wereldoorlog konden ook vele van deze  recepten nog gemaakt worden. De mensen van de generatie jaren 20-30 aten vrij simpel en sober. Dat is het motto van Djuun ook. Simpel, sober en seizoensgebonden, maar wel met af een toe een feestje tussendoor. Nu de feestdagen weer achter de rug zijn, heeft Djuun een gezond menu bedacht waarmee je januari kan starten. Enjoy!

Menu week suggesties

ZOETE WAFELS VAN LOTTA

Ingrediënten:
25 gr amandelmeel, 25 gr bloem, 1 ei, 3 eetlepels basterdsuiker, theelepel zelfrijzend bakmeel, snufje kaneel of vanille extract, gesmolten boter (40gr)

Voeg de ingrediënten samen, roer het door met de pollepel. (Wil je de wafel minder knapperig en dikker, doe er dan een extra ei bij). Kneed het deeg met een koude hand tot een bal. Leg de bal in huishoudfolie op een bord in de koelkast. strooi wat bloem op het aanrecht. Strooi wat bloem op een deegroller. Rol het deeg uit. Rol het op met een koude hand. Maak er een stevige rol van met doorsnede 5 cm. Pak het geheel weer in folie en leg weer in de koelkast. Zet het wafel bakijzer alvast aan en kwast het even in met roomboter of kokosolie. Daarna leg je het deeg op het met bloem bestrooide aanrecht. Het is nog een rol. Snijd 1 tot 1,5 cms plakken eraf met een mes. Rol het heel snel op, leg ze in een kom en begin met bakken. Eet ze snel op, ze zijn niet lang houdbaar. In de koelkast bewaren.

Je kunt ze opdienen met poedersuiker, of met slagroom en fruit. Je kunt er zelfs een hartjesvorm van maken. Veel plezier! 
Groene smoothies of een smoothie met wortel




Pompoensoep, spinaziesoep, courgettesoep, tomaten-linzen soep





Omelet  met gegrilde groenten en mozzarella


 
Home made bread uit de broodbakmachine

Spinaziesoep

- zak spinazie
- 1 aardappel
- 1 ui
- knoflook
- olijfolie
- creme fraiche
- groentenbouillon
- zout en peper naar smaak

Doe wat olijfolie in een soeppan. Fruit de gesneden ui en knoflook aan. Voeg de blokjes aardappel en de gewassen spinazie toe samen met 1 liter groentenbouillon. Laat het geheel zachtjes koken. Neem de soep van het vuur af en pureer het. voeg naar smaak zou en peper toe. Voor het opdienen kun je creme fraiche toevoegen.

Eigengebakken brood uit de broodbakmachine

Volg de aanwijzingen van het pak broodbakmix. Je kunt eventueel gehakte noten of stukjes olijven toevoegen voor de variatie. Lekker besmeerd met echte boter bij de soep.
- 4 grote tomaten
- 150 gram rode linzen
- knoflook 2 tenen
- 1 ui
- 2 rode punt paprika's
- 1 grote winterpeen
- groentenbouillon 1 liter

Veganistische tomaten-linzen soep

Hoe maak je de soep?

Fruit de fijn gesneden ui en knoflook aan in een pan met een scheut olijfolie. Voeg de geschrapte en gesneden groenten toe (winterpeen, tomaten en de puntpaprika's). Roer het geheel door. Voeg de gewassen rode linzen toe en vrijwel direct de groentenbouillon. Laat zachtjes doorkoken. Na een half uur is de soep gaar. Laat de soep afkoelen en pureer het geheel met de staafmixer. Breng op smaak met zout en peper, en voeg eventueel een scheut kokosroom (of creme fraiche) toe.

Pompoensoep

- 1 grote oranje pompoen
- 1 ui
- 2 tenen knoflook
- 1 tomaat
- 1 winterpeen
- 1 gedroogde rode chilli peper
- kokosmelk
- bouillonblokje
- kerrie poeder
- peper en zout

Hoe maak je het?

Pel de ui en snijd de knoflook fijn. Doe een scheut olijfolie in de pan en braad de ui aan. Voeg de gesneden pompoenblokjes en gesneden winterpeen toe en roer alles door. Voeg water toe en een groenten bouillon blokje.  Voeg nu ook de tomaat, in stukken gehakte chilli peper toe. Breng het geheel aan de kook en laat het een half uur zachtjes gaar worden. Neem de soep als van het vuur en pureer de soep met een staafmixer. Voeg de kerrie, peper en zout en de kokosmelk toe en zet nog even hoog (niet laten koken). Roer alles goed door. Bij het opdienen kun je voor de sier van drupjes kokosmelk in de soep gieten.

Omelet met geroosterde groenten en mozzarella

- 4-6 eieren
- plakjes aubergine
- plakjes courgette
- stukjes paprika
- stukjes tomaat
- mozzarella
- kruiden peterselie en peper en zout

Hoe maak je het?

Snijd de groenten in kleine blokjes en doe deze in een ovenschaal. Overgiet ze met flink olijfolie en zout en peper en laat ze onder de gril gaar worden. Het werkt ook om plakjes groenten op bakpapier te leggen en te laten grillen. 
Kluts ondertussen 6 eieren in een grote kom en doe boter in de pan. Voeg het eimengsel aan de pan toe als de boter gesmolten is. Voeg de gegrilde groenten verdeeld over de omelet toe. Dek de pan af met een deksel en laat de omelet zachtjes gaar worden. Voeg als de omelet iets opgedroogd is dan ook de plakjes mozzarella toe en laat het geheel smelten. Op smaak brengen met zout en peper, selderie of bieslook. 

Groene smoothie

- Spinazie
- Banaan
- Amandelmelk
- 1 tomaat
- Sap uit een sinaasappel

Hoe maak je de smoothie?

Doe de verse gewassen spinazie in een pan met een laagje water. Kook het kort. Laat het afkoelen. Voeg stukjes banaan toe en 1 tomaat in stukjes gesneden. Voeg het sap van 1 sinaasappel. Pureer alles door elkaar. Voeg amandelmelk toe tot het een drinkbaar geheel wordt. 

Smoothie met wortel, perzik, banaan en yoghurt

Yoghurt
Perziken
Banaan
Gember
Wortel

Hoe maak je het?

Doe yoghurt in de blender, rasp worteltjes en klein stukje verse gember, doe stukjes banaan en in stukjes gesneden perzik erbij, blender. Zoet evt met honing of wat gembersiroop. Garneer met takje munt.

NAZOMER EN HERFST GERECHTEN

De onderstaande recepten hebben we gedeeld in de nazomer en herfst.

Kibbeling

- 500 gram kabeljauw
- 150 gram bloem
- flesje bier
- 2 eidooiers
- viskruiden met zout
- arachide olie of zonnebloemolie om in te frituren

Hoe maak je het?

Snijd de kabeljauw in middelgrote stukken. Verhit de olie in een grote braadpan of frituurpan tot 180 graden. Doe de meel en de eidooiers in een kom. Roer het door en voeg bier toe totdat je een plakkerig beslag hebt dat aan de vis blijft plakken. Breng het vervolgens op smaak met viskruiden. Laat de vis stuk voor stuk in de hete olie glijden totdat deze rondom mooi bruin is. Schep ze met een schuimspaan eruit en laat ze uitlekken op een stuk keukenpapier.  Serveer het met remouladesaus en eigengemaakte patat.

Couscous maaltijd 

- Courgette
- Aubergine
_ Paprika
- Ui
- gedroogde abrikozen
- rozijnen
- Falafel
- Rode curry pasta
- Couscous (in dit voorbeeld met paella rijst)

apart
- Tzaziki

Hoe maak je het?

Bak de falafel balletjes apart in een koekenpan en houdt ze even warm. Kook ondertussen de rijst of couscous apart in een pan gaar. Neem een grote wokpan en roerbak de ui, courgette, aubergine en paprika samen met de rode curry pasta. Voeg de gedroogde abrikozen (klein gesneden) en de rozijnen toe. Als de rijst klaar is roer je deze erdoor. Voeg iets gembersiroop toe aan het geheel. Roer goed door en laat even opstaan. Voeg op het eind de falafel balletjes toe...die kun je er bovenop leggen. Lekker met tzaziki.

Ingredienten

- Marshmellows witte en roze. Klein snijden tot blokjes van een centimeter groot
- Cranberries of rozijnen (gedroogd)
- Walnoten
- Chocolade reep, puur of wit of melk 2 stuks (apart smelten, au bain marie)

Hoe maak je de choco rotsjes?

Snijd de marshmellows in kleine stukjes. Hak de walnoten grof. De cranberries moeten gehalveerd worden. 
Smelt de chocolade au bain marie. Dit kan met een speciaal bakje dat je in een steelpan hangt. In de pan doe je water, dat breng je aan de kook (niet laten koken). Dan hang je het bakje erboven met de chocolade. Deze smelt door de stoom. Pas op voor verbranden van je handen. Blijf roeren, zodra het gesmolten is kan het snel weer korrelig worden. 

Op bakpapier leg je hoopjes marshmellows, cranberries, walnoten en rozijnen. Dan giet heel voorzichtig per hoopje het chocolade mengsel erover heen totdat alles bedekt is. Dan laat je het eerst even stollen. En daarna plaats je de rotsjes in een bakje in de koelkast. Voor gebruik even uit de koelkast halen en op kamertemperatuur reserveren.

Pancakes

- Bananen
- Eieren
- Ahorn siroop

Doe kokosboter in de pan. Je prakt 2 bananen in een schaal. Voeg 1 ei toe en roer het met een vork goed door. Het wordt een smeuig beslag. Dan verdeel je de porties over een grote koekenpan. Op laag vuur, dan wacht je tot ze indrogen. Niet aan laten bakken. Als ze stevig genoeg zijn keer je ze om en dan ze je het vuur laag. Laat de andere kant indrogen. Opdienen met ahorn siroop of rood fruit


Ouderwets Hollandse griesmeelpap

Deze maak je door melk te warmen. 1 tot anderhalve beker griesmeel toevoegen. 0,75 beker suiker toevoegen. Je doet melk in een ruime pan met een klein snufje zout. Breng het aan de kook. Zet het laag en blijf roeren dat het niet aanbrandt. 3 minuten doorkoken en af laten koelen. Zet de pan op een vlamverdeler en roer het nog een paar keer goed door. Het vuur staat dan laag. Giet het mengsel in een kom en strooi er suiker overheen. Dit gaat velvorming tegen. Lekker met rode bessensap of roosvicee.

Vissoep

- Kabeljauw
- Zalm
- Paprika
- Sjalotje, Knoflookteentje
- Visbouillon
- Aardappel middelgroot
- Winterwortel
- 6 kleine cherrie tomaatjes
- Garnalen
- Citroen
- Peper en Zout
- Chips

Hoe maak je de vissoep?

Doe wat olijfolie in de pan. Bak de ui en knoflook even mee, Rasp wat citroen en voeg toe. Verkruimel een bouillonblokje boven de soep. Voeg water naar verhouding toe. Voeg de in stukken gesneden vis toe en de groenten. Vul water bij tot alles onder water staat. Laat een half uur koken op laag vuur. Garneer af met selderie, peterselie of zeewier. Je kunt nog wat citroensap, peper en zout naar smaak toevoegen.

Maaltijdsalade met sperziebonen en ei

- Diverse soorten sla of veld sla
- gekookte aardappelen
- gekookte sperziebonen
- komkommer
- cherrie tomaatjes
- knoflook mayonaise dressing
- blikje uitgelekte tonijn
- rode ui fijngesneden
- kleine augurken fijn gesneden
- gekookte eieren

Hoe maak je deze salade?

Kook de eieren, sperziebonen en aardappelen gaar en laat afkoelen. Was de salade en meng deze met de rode ui, sperziebonen, komkommer, gehalveerde cherrie tomaten en stukjes augurk. Verdeel de uitgelekte tonijn over de salade. Garneer de salade met gehalveerde eieren en de knoflook mayonaise dressing.

Huisgemaakte groentensoep

Boerensoepgroenten
Champignons
Aardappel
Groentenbouillon
Vermicelli
Peper en zout

Kant en klare boerensoepgroenten of selderij, prei, wortel, bloemkool, bosui, knoflook en wat champignons, middelgrote aardappel in blokjes.
Doe alles in pan en schenk water op zodat alles ruim onder staat. Breng aan de kook, voeg 1 a 1,5 bouillonblokje toe, laat half uur trekken. Evt soepballetjes toevoegen en/of vermicelli 10 min voor opdienen. Garneren met selderieblad.

Knoflooksaus

Mayonaise
Koffiemelk
Yoghurt
Knoflooktenen
Gembersiroop
Paprika en chilipoeder

Doe [zelfgemaakte] mayonaise in kom, voeg wat koffiemelk toe, yoghurt, 3 tot 4 zeer kleingesneden knoflooktenen, wat gembersiroop en evt wat paprikapoeder of chilipoeder. [Paar dagen houdbaar in koelkast].

Kwarktaart met perziken, dadels en vijgen

2 pakken bastonje koeken
boter
500 gr kwark
250 ml slagroom
150 ml roomkaas
50 gr witte basterdsuiker
perziken (500 gr)
dadels 100 gr
vijgen 75 gram
1 banaan
Pecannoten 100 gram

garneren met kokosrasp 

Hoe maak je de taart?

Verkruimel de bastonjekoeken in een keukenmachine. Smelt 50 gram boter in een pan en roer de koeken erdoor zodat er een mengsel ontstaat. Bekleed de bakvorm met bakpapier en de bodem. Laat een half uur opstijven in de koelkast. Klop de slagroom stijf, houd apart. Mix de kwark met de roomkaas en de suiker in de mixer. Roer als het klaar is de slagroom er luchtig door. Bekleed de bodem met het mengsel. Zet het weer in koelkast. Maak de toplaag door in de mixer de geschilde perziken, vijgen, dadels en een deel van de pecannoten te mixen. Voeg de laat toe op het kwarkmengsel. Garneer de taart met kokosrasp en een paar hele pecannoten.

Pilav met gehaktballetjes, perzik en rijst

Gehakt
Perziken
Champignons
Witte uien
Blikje tomatenpuree
Knoflook of poeder, paprikapoeder, sambal, ketjap, zout, peper en siroop/honing

Hoe maak je het?

Maak kleine balletjes van gehakt, braad aan. Voeg ui, champignons toe, ongeveer 5 min, dan tomatenpuree, ketjap, knoflook en paprikapoeder en sap. Breng aan de kook en laat een half uur op zeer laag vuur sudderen. Voeg siroop toe.
Als jus te dun is binden met wat aardappelmeel.
Opdienen met stokbrood of rijst en evt tomaten/knoflooksalade.

Mosselpannetje

Mosselen
Boter
Selderie
Tomaten
Bier

Was de mosselen goed, gooi de kapotte en dichte mosselen weg, doe klont boter in pan, bak 1 rode ui en wat selderieblad [evt gesneden tomaat erbij]. Blus af met goedkoop bier. Zet hoog, voeg mosselen toe en laat de deksel een paar keer klepperen [3 maal] schud af en toe flink omzet pan op tafel en schuimspaan om mosselen eruit te scheppen.

Gebakken zalm met groenten en kriel

Haal sperziebonen aan beide kanten af en breek doormidden. Kook in iets gezouten water beetgaar, zet heel laag tot gebruik. Bak krielaardappeltjes met kruiden en rozemarijn in wat boter of olie in koekenpan. Doe boter en/of olie in pan en bak zalm op de huid heel voorzichtig aan beide kanten bruin, kruiden met peper en zout, laat de binnenkant iets rozig.

Lotta's weekmenu week 36

Hangop met rood zomerfruit

- 1 pak volle yoghurt
- divers rood fruit
- honing en amandelschaafsel
- garnering met blaadjes munt

Hoe maak je het?

Hang in een glazen schaal een vergiet of zeef. leg er een schone, natte, katoenen theedoek in. Giet de yoghurt in de doek en wacht tot alle vocht eruit is gelopen. Wringen is niet nodig, roeren ook niet. Het zakt vanzelf naar beneden. Bewaar het vocht in een afsluitbaar bakje. Dit wordt wei genoemd. Zet het in de koelkast of vries het in voor later. Schep de hangop in een afsluitbaar bakje. Was het rode fruit, zoals bessen, aardbeien, frambozen en bramen en laat het goed uitlekken. Schep vlak voor gebruik enkele lepels hangop in een dessert schaaltje, garneer met rood fruit en zoet het met honing. Je kunt een blaadje munt en amandelschaafsel gebruiken als garnering.

Tip 1: voor een zoetere smaak, pureer het rode fruit met suiker of honing, meng het door de hangop en leg er enkele overgebleven rode vruchten op. 
Tip 2: kweek in een balkonpot een aardbeienmunt plant. Deze is winterhard en is ook lekker voor de thee.
Tip 3: Dit recept kan ook als ontbijt.
Tip 4: De overgebleven wei wordt gebruikt voor fruit ijsjes en de pure hangop wordt ook toegevoegd voor soepen of sauzen.

Tomatensoep met een vleugje hangop en peper

- 6 flinke (vlees) tomaten
- 2 flinke aardappelen, geschild 
- 1 a 2 sjalotjes
- 1 a 2 tenen knoflook
- 1 bouillonblokje op een liter
- gesneden selderijblad
- olijfolie, zout en peper
- hangop en honing
- basilicum

Hoe maak je het?

Doe olijfolie in de pan, gesnipperde sjalotjes en knoflook aanfruiten. Zet het vuur laag. Voeg de gesneden bladselderie toe, voeg dan de blokjes tomaat toe. Verkruimel het bouillonblokje en blus het geheel af met wat water. Voeg de geschilde, gesneden aardappelen toe. Voeg het restant water toe tot alles onder water staat. Breng het aan de kook en laat het geheel een half uur pruttelen. Pureer de soep met een staafmixer en schenk het in soepkommen. Naar smaak peper en zout toevoegen. Doe voorzichtig een volle lepel hangop erover zodat deze zichtbaar blijf. Garneer het geheel met basilicum.

Tip 1: voeg voor een sterkere smaak tomatenpuree erdoor.
Tip 2: laat eventueel de selderie weg
Tip 3: gebruik de restanten soep in sauzen en de macaroni schotel. Het kan zelfs door smoothies.

Aardappelpuree

- 2 kilo biologische kruimige aardappelen
- boter
- olijfolie
- melk
- nootmuskaat
- zout

Hoe maak je het?

Schil de aardappelen en hak ze in blokjes. Kook ze een half uur totdat ze gaar zijn. Doe boter in de pan, samen met een scheut olijfolie, voeg de uitgelekte aardappelen en wat melk toe. Roer het geheel door op hoog vuur, heel kort. Zet het laag en stamp het fijn. Haal het daarvoor van het vuur af. Zet het terug op het vuur en blijf roeren met een houten lepel met een gat erin, om het luchtig te houden. Voeg net zoveel melk toe dat het smeuïg wordt.  Voeg wat zout toe. Voor het opdienen sprenkel je wat drupjes olijfolie en nootmuskaat over.

Tip 1 roer er wat geraspte kaas door als de puree klaar is (haal daarvoor de pan van het vuur af)
Tip 2 roer er fijngesneden kruiden door
Tip 3 dit is een prima basisgerecht voor diverse stamppotten, maar ook als bijgerecht. 

Aardappelstamppot met andijvie

- aardappelpuree zoals hierboven beschreven
- stronk andijvie
- verse tomaat blokjes
- peper en zout

Hoe maak je het?

Was de andijvie zeer goed en snijd het zeer fijn. Roer de rauwe fijngesneden andijvie door de hete aardappelpuree heen. De andijvie hoeft niet van tevoren gekookt te worden. Breng op smaak met wat zout en peper. Laat de andijvie goed slinken en blijven roeren om aanzetten te voorkomen.
Opdienen met in blokjes gesneden tomaat.

Tip 1 dien op met in dobbelsteentjes gesneden Leidse kaas en vegetarische jus
Tip 2 kan ook met een bal gehakt of kipdrumsticks

Kipdrumsticks en vleugels

- biologische kipsdrumsticks en vleugels
- olijfolie
- zout en peper
- fijngesneden knoflook
- sojasaus (scheut)
- fijngesneden tomatenblokjes
- selderie

Hoe maak je het?

Marineer het vlees met de peper en zout, olie, fijngesneden knoflook en sojasaus in een schaal. Laat het een half uurtje intrekken. Verhit olijfolie en kokosolie in een pan, doe de drumsticks en vleugels erin. Zet het redelijk hoog en blijf het vlees keren. Blus af met tomaatblokjes en fijngesneden selderie. Zet laag, maar niet op een vlamverdeler. Keer het vlees regelmatig en controleer of er vocht bij moet. 

Tip 1 afblussen kan ook met rode wijn
Tip 2 na aanbraden en afblussen kan er iets honing door voor een kleverig effect. Niet in combinatie met de rode wijn
Tip 3 je kunt het garneren met sesamzaadjes die kort verwarmd zijn in een droge koekenpan
Tip 4 kan als lunch, diner en als snack
Tip 5 Haal de kip uit de pan en maak een jus van het vet door er wat vocht of groentennat door te roeren.

Macaroni schotel met spinazie en kaas

- 400 gr macaroni
- 4 koppen water
- boter
- zeezout
- 500 gr spinazie
- 500 gr tomaten of een restant tomatensoep en deels tomatenblokjes
- olijfolie
- paar eetlepels meel
- peper en zout
- halve liter melk
- 250 gr Leidse kaas of jong belegen

Hoe maak je het?

Kook de macaroni volgens beschrijving in water gaar. Giet het af. Smelt boter in een grote pan met een dikke bodem. Houdt het vuur laag. Roer en voeg langzaam lauwe melk toe. Blijf roeren. Breng op smaak met peper en zout. Ondertussen doe je de helft van de geraspte kaas in de melk. Vet een vuurvaste schaal in met olijfolie. Op de bodem eerst een laag macaroni. Dan een laag tomatenblokjes of deels tomatensoep en blokjes. Weer een laag macaroni. De gekookte, fijngehakte en uitgelekte spinazie erover. Strooi bijna alle geraspte kaas erover maar houdt iets over om te garneren. Vul de rest op met macaroni. Giet er de kaassaus over. En dan het kleine restantje geraspte kaas. In een voorverwarmde oven op 200 graden 25 minuten gaar laten worden. Dit gerecht is lekker met verse tomaten. 

Ijsjes van rood fruit

- rood fruit zoals aardbeien, frambozen, een paar bramen
- wei van de hangop
- honing of roosvicee

Hoe maak je het?

Pureer het rode fruit. Houd een paar stukjes over. Voeg iets honing of roosvicee toe. Verdun met wat wei (dit is het leftover van de hangop, niet teveel). Doe het geheel in een ijsvormpje. Laat minimaal 6 uur in de vriezer opstijven. Voor een zichtbaar effect kunnen er zichtbaar stukjes fruit en munt in het ijsje toegevoegd worden. Het breekt er wel sneller op.
Share by: