Lotta's overlevingsmenu
Lotta's overlevingsmenu
Lotta's overlevingsmenu in tijden van quarantaine
Djuun realiseert zich dat het boodschappenlijstje van de Nederlandse burger er anders uitziet dan normaal. Want ondanks het NIET hamsteren verzoek van premier Rutte, hebben vele Nederlanders toch te maken met een verplichte quarantaine situatie. We hebben daarom ons boodschappenlijstje aangepast naar een lijstje met houdbare producten. Ook dan is het heel goed mogelijk makkelijk en snel een heerlijke en voedzame maaltijd neer te zetten!
Lotta's keuken
Wie is Lotta en hoe komt Djuun aan deze gerechten?
Pas tijdens het schrijven van ons boek "Helden sterven jong" kwamen wij tot het besef dat Lotta als zestienjarig meisje al dagelijks voor veel mensen moest koken. Lotta kookte voor het gezin Schoonman en voor de Joodse onderduikers. Vera en Annette (schrijversduo AnneVera) bewaren mooie herinneringen aan de recepten van Lotta. Gebaseerd op deze ervaringen, hebben wij deze kookrubriek bedacht. De oud-Hollandse recepten waren en zijn ook nu nog Zero Waste. Ze getuigen van time management. We hebben ze wel een trendy twist gegeven. Want laten we eerlijk zijn; wie wil er tegenwoordig nog bloedworst eten?
Noodgedwongen kookte Lotta overwegend vegetarisch. Er was tijdens de Tweede Wereldoorlog weinig vlees te verkrijgen en alles was op de bon. Vlees was een luxe en werd niet meer dan tweemaal per week gegeten. Vrijdags was het gebruikelijk vis te eten en zondags werd er iets decadenter gekookt en was er vis. Tussendoor kwam er wel eens een gerecht op tafel met "smak" en bloedworst. Maar dit gaan we echt niet meer eten. "Smak" is nog steeds te koop. Puur uit nostalgische overwegingen zullen we ook eens een menu maken met dit gerecht en geven we daarbij ook vegetarische opties.
De gerechten zijn op basis van melk, eieren, boter, vlees, vis, kaas en brood met voornamelijk seizoensgroenten. Mensen die veganistisch of vegetarisch leven, kunnen deze recepten ook gebruiken maar de ingrediënten vervangen die ze niet willen eten.
Het weekmenu is elke week weer efficiënt en makkelijk voor te bereiden. We geven een boodschappenlijstje voor de week. Donderdag zouden de boodschappen gehaald kunnen worden en vrijdag gaat het in. Er zijn bepaalde artikelen die niet genoemd worden omdat deze standaard in huis zouden moeten zijn, zoals peper en zout, boter en olijfolie.
De recepten zijn standaard voor vier personen, tenzij anders vermeld. Er wordt rekening gehouden met aanbiedingen, seizoensgroenten en restanten die verwerkt worden in overige gerechten. Hierdoor wordt er niks weggegooid en is het goed voor het milieu. De groenten komen voornamelijk uit Nederland, wat weer transport scheelt en zo minder alles belast. Ook dat beschouwen we als Zero Waste. De oudere generatie was sterk en in principe matig met alles qua eten. We geloven dat dit weer een nieuwe trend kan worden. Het mooie is om tradities in stand te houden, maar we staan zeker open voor nieuwe invloeden of ideeën.
We leven praktisch al twintig jaar vegetarisch, maar na een intensieve vegetarische periode zijn we nu iets meer flexitarier geworden.
Een astrologische high tea of high wine
Een astrologische high tea of high wine
We houden van lekker eten! Gezond en verantwoord en het liefst Zero Waste! We geven jou graag een kijkje in onze keuken met de weekrecepten die op de site staan. We bieden ook astrologische high tea's aan voor een groep van maximaal 4-6 personen. Graag even een datum prikken in overleg. Dit kan op een zaterdag of zondag. De high tea of high wine wordt gecombineerd met een uitleg van jouw persoonlijke horoscoop.
Een astrologische high tea of high wine reserveren ( minimaal groep van 4-6 personen)
Een astrologische high tea of high wine reserveren ( minimaal groep van 4-6 personen)